Alles om je voor te bereiden op jouw (eerste) soloreis!

Of je nu een doorwinterde of een beginnende soloreiziger bent, alleen op reis gaan is altijd spannend. Nood aan advies? In deze blog overlopen we de meest gestelde vragen rond alleen reizen en helpen we je op weg om er een onvergetelijke ervaring van te maken.

Alleen op reis gaan is hot. De vakantietrend bij uitstek maakte haar opmars in 2015 en heeft ondertussen tal van reizigersharten verovert. Alleen op reis gaan wordt aangeraden om je diepste zielenroerselen te ontdekken of gewoon om de alledaagse sleur even achter je te laten. Tegelijk roept de gedachte aan ‘alleen op reis gaan’ ook heel wat vragen en twijfels op. Tijd om deze dus even onder de loep te nemen!

 

“Is alleen reizen wel iets voor mij?”

De meest gestelde vraag bij twijfelende reizigers, is waarschijnlijk of alleen reizen wel iets voor hen is. Zo lang je je koffers niet pakt en thuisblijft, zal je het natuurlijk nooit weten. Wel kan je eens van het soloreizen proeven door er een week(end) op uit te trekken. Kies bijvoorbeeld voor een citytrip binnen Europa en evalueer bij thuiskomst of ook een langere soloreis iets voor jou zou kunnen zijn.

Alleen reizen hoeft ook niet echt alléén reizen te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook op je eentje meegaan met een groepsreis. Verschillende reisorganisaties zoals Zuiderhuis, Jempi Reizen en Travelbird hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het organiseren van groepsreizen voor solo-reizigers. Er bestaan zelfs reisorganisaties die women only groepsreizen organiseren, zoals Anubhuti en VakanShe.

 

“Neemt dat niet veel planning in beslag?”

Het is inderdaad geen goed idee om impulsief een ticket te kopen en met de noorderzon te vertrekken. Net zoals elke andere reis, vergt alleen reizen enige voorbereiding. Ten eerste moet je natuurlijk bepalen waar je naartoe gaat. Er zijn heel wat leuke bestemmingen op de wereld en de één is al wat solo-vriendelijker dan de ander. Kan je niet kiezen? Stel dan een reis-bucketlist samen and start at the top.

Ten tweede moet je natuurlijk bepalen wanneer je op reis wil gaan. Wanneer kan je vakantie nemen? Welke periode van het jaar is het meest geschikt voor jouw bestemming? Hou daarbij rekening met seizoenen, feestelijkheden en natuurlijk… budget.

  

Niet alleen is het belangrijk om voldoende geld te sparen voor een reis, maar ook om dat geld vervolgens weloverwogen uit te geven. Tijdens het plannen van je reis loont het de moeite om te investeren in het zoeken van de meest voordelige tickets en overnachtingen. Boek dus niet zomaar de eerste de beste vlucht of slaapplaats, maar neem je tijd!

Zoals je leest neemt de voorbereiding van een soloreis dus wel wat tijd in beslag, maar overdrijf hier ook niet mee. Eén van de mooiste dingen aan alleen reizen is natuurlijk de vrijheid om te doen en laten wat je wil. Plan dus op voorhand niet je volledige reisschema. Kies je bovendien voor een verre reis? Boek dan losse tickets in plaats van een pakket. Dit valt onder de streep misschien iéts duurder uit, maar geeft je wel de vrijheid om iets langer (of korter…) op één plek te blijven.

 

“Is alleen reizen niet duur?”

Wat het prijskaartje van een soloreis is, hangt in grote mate van jezelf af. Over het algemeen is alleen reizen iets duurder dan samen reizen, maar vaak kan je een meerkost ook creatief omzeilen. Wanneer je een taxi neemt kan je bijvoorbeeld aan andere reizigers voorstellen om (een deel van de route) samen de taxi te nemen en zo de kosten te delen. Op die manier leer je ook meteen nieuwe mensen kennen!

Naast taxi’s zijn ook hotels vaak een stuk duurder wanneer je alleen een kamer boekt in plaats van met twee (of meer). Ook deze eenpersoonstaks valt te omzeilen door bijvoorbeeld te kiezen voor een camping of hostel in plaats van een hotel met afzonderlijke kamers. Meer tips over reizen on a budget vind je trouwens hier.

Kan je niet voldoende budget bijeen rapen voor een uitgebreide soloreis? Of zie je je budget onverwacht kelderen terwijl je ronddwaalt aan de andere kant van de wereld? Dan kan de combinatie van reizen en werken misschien een oplossing voor jou bieden. Gelukkig schreven we ook daar een blog over!

 

“Wat neem ik mee?”

Alleen op reis gaan betekent ook dat je in je eentje met de bagage moet zeulen. De belangrijkste regel bij het inpakken voor een soloreis is dan ook: reis licht. Een handige tip is om ongeveer een week aan outfits samen te stellen, die je ook onderling kan mixen en matchen. Binnen één of twee kleurenthema’s blijven kan daarbij bijvoorbeeld helpen. Wat andere spullen zoals elektronica en toiletspullen betreft, hou je het best bij de basics. Toch iets vergeten? Het is onwaarschijnlijk dat je die achtergelaten short of vergeten oplader niet kan kopen op jouw bestemming. Misschien doe je zelfs een koopje!

Hoe pak je in voor een soloreis

  

Een andere belangrijke tip is om nooit waardevolle spullen in je backpack of koffer te laten zitten. Op die manier hoef je je minder zorgen te maken als je je koffer sporadisch even alleen moet laten, bijvoorbeeld wanneer je in het station nog snel naar de wc moet rennen. Waardevolle spullen houd je het beste bij in je handbagage die je altijd, maar dan ook al-tijd bij je houdt. Nog meer inpaktips? Die vind je hier

 

“Is alleen reizen wel veilig?”

Alle horrorverhalen ten spijt, is soloreizen niet meer of minder gevaarlijk dan samen reizen. Integendeel, ervaren soloreizigers getuigen zelfs dat je op je eentje minder roekeloos en meer op je hoede bent dan wanneer je met twee of in groep reist.

Als je alleen reist, ben je volledig op jezelf aangewezen en het is natuurlijk belangrijk om je daar goed bewust van te zijn. Luister naar je gevoel en neem geen onnodige risico’s. Voelt jouw gekozen of toegewezen slaapplaats niet veilig? Vraag dan gewoon een andere. Durf op je strepen staan!

Deze laatste zou een no brainer moeten zijn, maar we vermelden het toch even. Op reis is het nooit een goed idee om de aandacht te trekken met opvallende sieraden, royale uitgaven of splinternieuwe gadgets. Toch waardevolle spullen bij? Draag deze dan altijd op je lichaam (en niet in je broekzak). Meer tips rond veiligheid tijdens soloreizen vind je hier.

   

“Wat als de eenzaamheid toeslaat?”

Raar maar waar, wie alleen reist blijkt eigenlijk zelden of nooit alleen te zijn. Als soloreiziger word je immers vaak omringd door vriendelijke locals of aangesproken door andere reizigers. De momenten waarop je je echt eenzaam voelt, zijn volgens ervaren rotten in het vak eerder zeldzaam. Wanneer het toch gebeurt kan je dat gevoel trouwens steeds ombuigen door zelf initiatief te nemen. Tenzij je er bewust voor kiest om helemaal alleen te zijn natuurlijk!

Om vereenzaming tegen te gaan, moet je uit je comfortzone stappen. Leer jezelf om wildvreemden aan te spreken en reisverhalen met elkaar uit te wisselen. Je kan ook gebruik maken van ‘sociale accommodatie’ zoals couchsurfen of logeren in een Airbnb.  Trouwens, dit is ook goed voor dat budget waarover we het net hadden!

   

Klaar voor het avontuur of al een doorwinterde soloreiziger?

Deel jouw verhaal met ons op onze social media!

Reistips
Britt Buseyne